Wolspinnerij brengt met museale machines wolproductie weer tot leven
‘Albert van der Ploeg bekroond regionale wolketen met Waddengoud’

Gistermiddag is bij Wolspinnerij Wad’n Wolletje in Easternijtsjerk na ruim een halve eeuw de wolproductie officieel weer nieuw leven in geblazen. Met behulp van meer dan 100 jaar oude wolproductiemachines uit Roemenië heeft Tineke van der Zweep van de wolspinnerij en een groep van vrijwilligers de productie van woldraad weer aan de praat gekregen. In haar atelier maakt ze er wollen kleding van. Samen met vier schapenhouders uit Noardeast-Fryslân, één schapenhouder van Schiermonnikoog, een schapenscheerder uit Baflo is hierdoor een lokale wolketen ontstaan. Als erkenning ontvingen zeven betrokken ondernemers het Waddengoud-certificaat uit handen van Albert van der Ploeg.

Twee jaar geleden kwam Van der Zweep met het idee om een lokale gesloten wolketen op te zetten. Haar motivatie was eenvoudig: Friesland telt ruim 140.000 schapen, het hoogste aantal van alle provincies. Echter maar liefst 95% van de wol wordt weggegooid. Veel goedkopere wol uit het buitenland, twee derde uit China, wordt voornamelijk gebruikt in Nederland. Bovendien is deze wol van veel slechtere kwaliteit en met zoveel transportkilometers heeft het een enorme CO2-uitstoot. “Een goede kwaliteit van de wol is afhankelijk van meerdere factoren. Een gezonde bodem, voeding voor de schapen, leeftijd van de schapen, het scheerproces zijn onder andere van belang voor een goede kwaliteit. Bij de schapenhouders uit de waddenwolketen weet ik dat ze hier heel goed mee omgaan. Het levert schone zachte wol op en truien die niet kriebelen. Een trui van mindere kwaliteit kriebelt wel, omdat de wol veel droger en harder is”, aldus Van der Zweep. Door de wolketen wordt al deze kwaliteitswol wel benut en met het keurmerk kun de kwaliteit aantonen. Via het project ‘Ik Wol Wol’ heeft Van der Zweep samen met andere partijen dit voor mekaar gekregen, mede door een financiële bijdrage uit de Versnellingsagenda regio Noordoost-Fryslân.

Wolketen en Waddengoud
De vijf schapenhouders zijn Jansma Veehandel in Metslawier, Mts. van Sinderen in Ternaard, Maatschap Van der Bijl en Holwerda op Schiermonnikoog, Siebe Klaas Visser in Nes en Skieppehalderij Knillishoeve in Ingwierrum. Schapenscheerder Rienk van der Veen komt uit het Groningse Baflo. Allemaal voldoen ze aan de richtlijnen van het Waddengoud keurmerk. “Tineke kwam bij Waddengoud met de vraag of de wol ook Waddengoud kon krijgen. We hebben onderzoek gedaan hoe dit vorm te geven. De keten was te klein om een klassiek systeem van onafhankelijke controle financieel te dragen. We kwamen op het Participatieve Garantie Systeem (PGS) voor de wolketen. Een systeem waarbij de schakels in de keten met regelmaat een kijkje in elkaars keuken nemen. Kennisdelen, leren van elkaar voert de boventoon en tegelijkertijd controleer je elkaar of je voldoet aan de regels. Controles van een bovenliggende organisatie zijn zo minder nodig”, noemt Wiebrand van der Wijk, die vanuit Waddengoud onderzoek heeft gedaan en het PGS heeft opgezet. Van der Wijk: “het PGS is een pilot, maar uniek voor Nederland”. De richtlijnen van het Waddengoud PGS bestaan uit bovenwettelijke eisen voor onder andere herkomst, dierenwelzijn, milieu, natuur en landschap.

Albert van der Ploeg reikt Waddengoud-certificaten uit
Voorzitter van vereniging Noardlike Fryske Wâlden en oud-wethouder Albert van der Ploeg reikte de Waddengoud-certificaten, -bordjes en -vlaggen uit aan de ondernemers. Van der Ploeg is als bestuurder van de schapenhouderij LTO Nederland ook nauw betrokken bij de schapenhouderij. ”Ik heb altijd het belang van korte ketens benadrukt. Prachtig om te zien hoe deze regionale wolketen tot stand is gekomen”, aldus Van der Ploeg. Ook Klaaske de Groot van Mts. Van Sinderen vertelde vol passie over haar schapenhouderij en hoe ze concessies deed die de kwaliteit van de wol deed verhogen. De middag werd afgesloten met een drankje en een hapje.

 

Foto's
Anneke Lubbers